víz.jpg
 
Sokan kedvelik a sportitalokat: mivel ásványi anyagokat és sót tartalmaznak, ezek igen jó megoldást jelentenek. A bevitt só növeli a szomjúságot, és azzal a pozitív hatással jár, hogy a sportoló mennyiségileg többet iszik. Elsősorban 45 percnél hosszabb edzéshez, és intenzív sportoláshoz ajánlott a sportitalok fogyasztása.
Az emberi test egyik legalapvetőbb szükséglete a víz. Az emberi szervezet egy hét alatt elpusztul, ha nem viszünk be vizet. Minden ételben amit megeszünk, van víz, és testünk 55-75%-át ez az anyag alkotja. Nem véletlen, hogy az edzés során a folyadékbevitel az egyik legfontosabb tényező.
Sokan törekednek arra,hogy a teljesítményüket azzal növeljék, hogy minél több vizet isznak edzés közben. Gondolhatnánk, hogy ez csak pszichésen támogatja az edzést, de nem így van, a folyadék nagyon komoly fizikai szerepet játszik a teljesítmény növelésében. A vízivás rendkívül előnyös edzés közben. Szerepet játszik az adenosine triphosphate (ATP) nevű anyag átalakításában adenosine diphosphate-vá (ADP), és energiává.
A víz bevitel emellett elsőrendű fontosságú a testhőmérséklet fenntartása során. A szervezet hidegben a "belső részek" melegen tartására, melegben a hűtésre törekszik. Párologtatás nélkül a test nem tudja lehűteni magát. Edzés során a test felmelegszik, és izzadással kell fenntartania az optimális hőmérsékletet, amihez vízre van szüksége.
A nem kellő hidratálás eredménye átlagosan 2-6 %-os súlyveszteség egy normál edzés során: ezzel az izomzatból is veszít a sportoló. Szélsőséges esetben, ha nem iszunk eleget, előfordulhat hőguta, a szervezet összeomlása. Akár halálos kimenetelű következményekkel is járhat, ha elhanyagoljuk a víz bevitelt. Ingerlékenység, fejfájás, diszkomfort érzés, hányinger, a teljesítmény visszaesése - ezek mind tünetei lehetnek annak, hogy a szervezet vízhiánnyal küzd.
A dehidratáció azt is eredményezi, hogy a szívnek intenzívebben kell dolgoznia, hogy a megváltozott összetételű vért keringesse a szervezetben, ami a keringés összeomlásának kockázatával jár.
Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezeket az ijesztő jelenségeket? Edzés közben 2-3 deci víz megivása javallott 15-20 percenként. Ez a mennyiség soknak tűnhet első olvasásra, de ez az a mennyiség, amely szükséges a szervezet megfelelő hidratálásához. Sokaknak szokatlan érzés, hogy vízzel van telítődve a gyomruk edzés közben, de a szakértők szerint mindenki megtanulhat "jobb ivó" lenni. A bevitt vízmennyiség növelése garantálja, hogy a sportoló pótolja mindazt a folyadékot, amit elveszít izzadással és vizeletürítéssel.
Sokan kedvelik a sportitalokat: mivel ásványi anyagokat és sót tartalmaznak, ezek igen jó megoldást jelentenek. A bevitt só növeli a szomjúságot, és azzal a pozitív hatással jár, hogy a sportoló mennyiségileg többet iszik. Elsősorban 45 percnél hosszabb edzéshez, és intenzív sportoláshoz ajánlott a sportitalok fogyasztása. Nem ajánlottak ellenben azok a szomjoltók, amelyek 8 %-nál több szénhidrátot tartalmaznak, és a gyümölcslé sem javallott.
Váljunk profi ivóvá: ne csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk, hanem folyamatosan figyeljünk oda a folyadék bevitelére, és érdemes akkor is először vizet inni, ha éhséget érzünk.

Forras: hunnrun.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://msbc-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr681380987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása